Τήν Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 6η Μαΐου ε.ε., το Λειβάδι, η ιστορική Κωμόπολη που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές μιας ήμερης δασωμένης κοιλάδας επί της κορυφογραμμής του Χορτιάτη και του Ομβριανού Χαλκιδικής, γιόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια τα 200 χρόνια από την ανοικοδόμηση του περικαλλούς Ενοριακού Ιερού του Ναού του Αγίου Αθανασίου.
Για τη γιορτή αυτή συνεργάστηκαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, η Ενορία του Αγίου Αθανασίου Λειβαδίου, η Τοπική Κοινότητα και ο Δήμος Θέρμης.
Ψυχή των όλων εορταστικών εκδηλώσεων ήταν ο ελλογιμώτατος Καθηγητής της Ψυχοπαιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Μακεδονία κ. Δημήτριος Γουδήρας, του οποίου το Λειβάδι είναι η αγαπημένη γενέτειρα.
Αντικείμενο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν, καθώς αναφέρθηκε, η συμπλήρωση 200 χρόνων από την ανοικοδόμηση του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Λειβαδίου και η τιμή προς τους κατοίκους του Λειβαδίου που αγωνίστηκαν κατά το 1821 – 1829 στον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους, κατά την παλιγγενεσία του.
Στις γιορτές αυτές προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ο οποίος πλαισιουμένος από τους Παν. Αρχιμ. π. Λεόντιο Καρίκα και π. Γαβριήλ Τσολάκη, τον Αιδ. Οικ. π. Μακάριο Μπάρμπα, τον και πολιό Εφημέριο της Ενορίας, και τους Διακόνους της Μητροπόλεως π. Γεώργιο Κυριάκου και π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη, προσήλθε από νωρίς το πρωί στην ιστορική Κωμόπολη, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.
Ολάκερο το Λειβάδι παρέστη με πολλή τη χαρά και την κατάνυξη στις λατρευτικές ως άνω εκδηλώσεις με επικεφαλής τους προσκληθέντες για τον σκοπό αυτό, Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο, τους τ. Υπουργούς και Βουλευτές κ.κ. Δημήτριο Μάρδα και Θεόδωρο Καράογλου, τον Βουλευτή Β’ Θεσσαλόνικης κ. Γεώργιο Λαζαρίδη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κ. Μακεδονίας κ. Φάνη Παπά, τον Δήμαρχο Θέρμης κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο, τον τοπικό Πρόεδρο κ. Αριστείδη Τσιλιπάκο, τον Πρόεδρο Γαλατίστης κ. Μανώλη Σειρά, τον Πρόεδρο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου κ, Μιχάλη Καρτσιώτη, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Απόστολο Τσολάκη και Βασίλειο Μουστάκα και τον Αντιδήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Γεώργιο Γκατζικά.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Χαλκιδικής στην ομιλία του μίλησε για την ιστορική διαδρομή του Ναού και τη θέση του στην ψυχή του Λειβαδίου. Παρετήρησε ο ομιλητής ότι δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς άρχισε και πότε αποπερατώθηκε η ανοικοδόμηση του Ναού.
Η 9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης χρονολογεί την ανοικοδόμηση του μνημείου με βάση δύο ανάγλυφες πλάκες εντοιχισμένες στη δυτική πλευρά της τοιχοδομίας. Η μία έχει ανάγλυφη τη χρονολογία αποπερατώσεως του Ναού το έτος 1818.
Η ένδειξη αυτή μπορεί να αναφέρεται και σε πιθανή ανακαίνιση του Ναού την εποχή της ακμής του Χωριού, καθόσον μαρτυρείται ότι η ανοικοδόμηση του Ναού είχε αρχίσει στην αρχή του 18ου αιώνος (πιθανόν το 1710).
Ανάγλυφες παραστάσεις χριστιανικών συμβόλων, πτηνών και ζώων, που κοσμούν τους ακρογωνιαίους λίθους του Ναού, μαρτυρούν τη χρήση υλικών παλαιότερου, ίσως μικρότερου, Ναού, στα θεμέλια του οποίου οικοδομήθηκε πιθανώς ο νέος μεγάλος Ναός.
Η άλλη εντοιχισμένη πλάκα στη δυτική τοιχοδομή του Ναού φέρει ανάγλυφη τη χρονολογία 1843. Η χρονολογία αυτή δείχνει προφανώς την επισκευή και αποκατάσταση του Ναού, ο οποίος υπέστη φθορές από την πυρπόλησή του από τους Τούρκους την 21η Ιουνίου 1821.
Ο Σεβασμιώτατος συνέχισε λέγοντας ότι περισσότεροι από 25 Λειβαδιώτες οπλαρχηγοί και αγωνιστές εντάχθηκαν τον Μάϊο του 1821 στο πολεμικό σώμα του Εμμανουήλ Παπά και πολέμησαν εναντίον των τουρκικών στραυτεμάτων στην Απολλωνία, τα Μαντεμοχώρια και στην Κασσάνδρα.
Οι Λειβαδιώτες οπλαρχηγοί και αγωνιστές, μετά την καταστολή της Επανάστασης στη Χαλκιδική και ιδίως μετά την ηρωϊκή μάχη της 13ης Ιουνίου 1821 εναντίον των Τούρκων στη θέση Συκιωτάκια ανατολικά των Βασιλικών και προφανώς μετά την πυρπόληση της Ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στις 14 Ιουνίου του 1821, ακολούθησαν με τις οικογένειές τους τον Εμμανουήλ Παπά και μετά τον θάνατό του εντάχθηκαν στα επαναστατικά σώματα οπλαρχηγών της νοτίου Ελλάδος, Θ. Κολοτρώνη, Δ. Υψηλάντη, Ν. Κριεζιώτη, ναυάρχου Κόχραν κ.α. και πολέμησαν εναντίον του Ομέρ Βρυώνη, του Ιμπραήμ και του Δράμαλη.
Για αυτούς τους Αγωνιστές της Επαναστάσεως του ’21 και τους κτίτορες του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου, τελέστηκε ιερό μνημόσυνο και μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε εκδήλωση στο διώροφο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας, που βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό και το οποίο ανεγέρθη από το 2002 έως το 2004 με πρωτοβουλία του αειμνήστου Μητροπολίτου Ιερισσού κυρού Νικοδήμου και πρωτοστάτες τον σημερινό Εφημέριο της Ενορίας π. Μακάριο Μπάρμπα, τους εκκλησιαστικούς του συμβούλους και στελέχη της κοινωνίας του Λειβαδίου.
Την όλη ανοικοδόμηση χρηματοδότησαν κάτοικοι του Λειβαδίου, χάριν των οποίων και εις αιώνιο μαρτυρία, απεκαλύφθη από τον Σεβασμιώτατο και τους παριστάμενους Άρχοντες μαρμάρινη πλάκα στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου που και σήμερα διατηρείται μεγαλόπρεπο στο κέντρο του Χωριού.
Να σημειωθεί ότι ο Δεσπότης προ της απολύσεως της Θ. Λειτουργίας εχειροθέτησε εις Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Μακάριο, τιμώντας τον για τους αγώνες του υπέρ της Ενορίας και ωμίλησε κατάλληλα για τον σκοπό αυτό. Μετά τα κεράσματα επακολούθησε ομιλία του Καθηγητού κ. Δημητρίου Γουδήρα με θέμα: “Η συμμετοχή των Λειβαδιωτών στον Απελευθερωτικό Αγώνα του Έθνους 1821-1829 και η καταστροφή του Λειβαδίου και του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου”. Κατόπιν παρετέθη γεύμα στους εκπροσώπους των Δημοσίων και Δημοτικών Αρχών από τον Πολιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών και τον Δήμο Θέρμη στο Κοινοτικό Κατάστημα “τα Πλατάνια”.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΔΗΡΑ.
{flickrset}72157666628644577|573|430|142275543@N05|Y{/flickrset}