Με τη βυζαντινή τάξη και σεμνομεγαλοπρέπεια τελέσθηκαν στις 8 και 9 Αυγούστου τ.έ. τα εγκαίνια του κομψότατου Ιερού
Παρεκκλησίου της Αγίας Ενδόξου Θεοπρομήτορος Άννης στην Ενορία Αγίου Προδρόμου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.
Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Ριγανά, Πρωτοσύγκελλο, π. Δωρόθεο Ζέρβα, Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο και λαμπρό Εφημέριο της Ενορίας και π. Κυριακό Χολέβα, τους Αιδ. Οικ. π. Χρήστο Μήτσιου και π. Νικόλαο Γιαννούλη και τους Διακόνους π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη και π. Θεόκλητο Παρδάλη.
Αφ’ εσπέρας και προ της Ακολουθίας του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε τα Ιερά Λείψανα στο «Φυτό» της υπό καθιέρωση Αγίας Τραπέζης, τα οποία ήταν αποτμήματα Αγίων Ενδόξων Μαρτύρων, εν οις και της Αγίας Ενδόξου Νεομεγαλοπαρθενομάρτυρος Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής. Ακολούθησε ο πανηγυρικός αναστάσιμος Εσπερινός των Εγκαινίων και η ομιλία του Σεβασμιωτάτου.
Την Κυριακή 9 Αυγούστου και μετά την Ακολουθία του Όρθρου, εκκίνησε η τελετή των Εγκαινίων, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος με κάθε λεπτομέρεια και πατρικά ερμήνευσε όλα τα τελούμενα, ώστε ο μετέχων φιλομάρτυρας Λαός να γνωρίζει και να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της χάριτος και το εύρος του αγιασμού.
Πολλές φορές ο Προεστώς εξήγησε ότι με τα αίματα των Μαρτύρων πορφυρώθηκε ο τετιμημένος μανδύας της Εκκλησίας, ο οποίος με τις ροές των μαρτυρικών θυσιών απέκτησε αίγλη και δόξα και τιμή! Επίσης ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι στο «Φυτό», δηλαδή τον στύλο επάνω στον οποίο στηρίζεται η πλάκα της Αγίας Τραπέζης, τοποθετούνται στον αιώνα διαμένοντα τα Ιερά Μαρτυρικά Λείψανα, αφ’ ενός μεν για να δηλωθεί ότι οι διωγμοί δεν διώκουν, αλλά τρέφουν και αρδεύουν την Εκκλησία, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο και αφ’ ετέρου γιατί εντός των Ιερών Λειψάνων Χριστός ο Κύριος ενοικεί.
«Christus in martyre est!», δηλαδή, «Ο Χριστός εντός των Μαρτύρων κατοικεί!», κατά τον Τερτυλλιανό! Η αγιοπνευματική χάρις που αξιώνει τον Μάρτυρα να υποστεί και να υποφέρει, ως άλλος Πρωτομάρτυς Χριστός, το Μαρτύριο, και μετά την προς Κύριον εκδημία του Μάρτυρος επαναπαύεται εντός των Ιερών Του Λειψάνων.
Άρα, κατέληξε ο Δεσπότης, τα Άγια και Ιερά Λείψανα που καταθέτουμε στην Αγία Τράπεζα, Την καθιστούν “Ταμιείον” της Χάριτος, τον δε Ιερό Ναό ανυψώνουν σε επίγειο Παράδεισο, σε σύνοψη Ουρανού και Γης, σε μίξη θεϊκού και ανθρώπινου, σε συνύπαρξη Θεού και ανθρώπων!
Να σημειωθεί ότι, παρά τις κασσάνδρες περί της διασποράς του Κορωναϊού, ο Λαός προσήλθε στην Ευχαριστιακή Σύναξη και τη λαμπρή Τελετή, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Πολυγύρου κ. Χρήστο Βορδό, τον Πρόεδρο της Κοινότητος Γαλατίστης κ. Εμμανουήλ Σειρά, την Πρόεδρο του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου κα Φανή Αναγνώστου, κ.α.
Τα Ιερά Αναλόγια λάμπρυναν οι κ.κ. Γαβριήλ Πασχαλιάς, Άγγελος Κουτζιαρής, Αλέξανδρος Χρηστίδης, Χρήστος Ντισλής και ο ελλογιμώτατος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κ. Αριστοφάνης Ζαμπακίδης, αγαπητός συμφοιτητής του Σεβασμιωτάτου στη Θεολογική Σχολή των Αθηνών από το 1973.
Τον Ιερό Ναό της Αγίας Άννης και το Πρεσβυτέριο, δηλαδή την οικία του εκάστοτε Εφημερίου, ανήγειρε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσεως ο δραστήριος π. Δωρόθεος, Εφημέριος Αγίου Προδρόμου, λίαν φιλόλαος και πνευματικό ανάστημα του Επισκόπου του.
{youtube}l0tj8a7Fz6A&feature=youtu.be&fbclid{/youtube}