του Χρήστου Καναρόπουλου
Με θρησκευτική κατάνυξη και με τιμές όπως αρμόζουν σε έναν μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας εορτάστηκε την 3η Νοεμβρίου τ.ε. η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εις τον ομώνυμο Ιερό Ναό του ορεινού χωριού της Βαρβάρας Χαλκιδικής.
Η φετινή γιορτή ήταν ξεχωριστή καθώς, μετά από σχετικό αίτημα, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης έδωσε την ευλογία να μεταφερθούν στη Βαρβάρα από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος και Αγίας Σκέπης Μελισσοχωρίου για τις τριήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Ισαποστόλων και θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Του πανηγυρικού Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ενώ συμμετείχαν σ’ αυτήν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, ο Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Κοτζαμάνης ως εκπρόσωπος του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, οι Αρχιμανδρίτες π. Νικόλαος Αρσένιος, π. Λεόντιος Καρίκας, π. Εφραίμ Σαμαράς, π. Διονύσιος Κλιμάνογλου, π. Μάξιμος Σαμαράς, π. Βαρθολομαίος Χατζόγλου, π. Κυριάκος Χολέβας, οι Πρεσβύτεροι π. Χρήστος Γάλλος και π. Μακάριος Ζωνάρας, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σιλουανός Τσατσιάδης και ο Ιεροδιάκονος π. Εφραίμ Τσόλης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα και τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών του Δήμου Αριστοτέλη με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Μίχο, ο σεπτός Ποιμενάρχης της Χαλκιδικής κ. Θεόκλητος έθεσε το ερώτημα που προκύπτει από την εορτή αυτή: “Γιατί ένας χιλίαρχος του Ρωμαϊκού Στρατού, ένας νέος, ευσταλής και πλούσιος άνδρας, με καριέρα και εξέχουσα θέση, δεν λογάριασε τίποτα απ’ όσα είχε και απέκτησε και μαρτύρησε επί Διοκλητιανού, ομολογώντας τον Κύριο;”
«Δεν είναι ο μόνος που μαρτύρησε, αλλά πάνω από 11 εκατομμύρια Μάρτυρες υπάρχουν μέχρι τον 4ο μ.Χ. αιώνα, γιατί είδαν στο πρόσωπο του Χριστού τον Σωτήρα. “Ιδού ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ”, γράφει το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο και αυτή τη σωτηρία ψηλάφησαν και γεύτηκαν οι Άγιοι και δεν λογάριασαν τίποτα για να ομολογήσουν τον Χριστό», είπε ο Σεβασμιώτατος, και συνέχισε: «Ο άνθρωπος, αδελφοί μου, πλάστηκε απ’ τον Θεό, δημιουργήθηκε για να είναι με τον Θεό και προορισμός του είναι να καταλήξει στον Θεό. Απ’ Αυτόν, με Αυτόν, γι’ Αυτόν! Του προσεφέρθη δυνατότητα αθανασίας ή γλιστρήματος στον θάνατο, αλλά ο άνθρωπος επέλεξε το δεύτερο, για να δημιουργήσει την πτώση, την απόσπαση και την απόσταση από τον Δημιουργό του. Μπορεί ο άνθρωπος να πέτυχε πολλά, να έφτασε ψηλά στον ουρανό, να κατέβηκε στα έγκατα της γης, αλλά μακριά απ’ τον Θεό ευρισκόμενος θρηνεί».
Προς το τέλος της ομιλίας του τόνισε ότι οι Μάρτυρες που θυσίασαν τη ζωή τους επίστεψαν στην Ανάσταση του Χριστού και στη σωτηρία που πηγάζει από το Σώμα και το Αίμα Του. Για τούτο πρόσφεραν τη ζωή τους. Τέλος δε, υπογραμμίζοντας το φαινόμενο των καιρών μας, που είναι η διαστροφή της αλήθειας, παρετήρησε: «Η αυτοσωτηρία και η αυτοθέωση είναι το ύψιστο “αγαθό” για τον σημερινό άνθρωπο. Έτσι πιστεύει σήμερα ο απόγονος του Αδάμ: αλλά η Εκκλησία κηρύττει με δύναμη ότι σωτηρία έξω από Αυτήν, έξω από το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, δεν μπορεί να υπάρξει. Μπορεί να είμαστε βρώμικοι και αμαρτωλοί οι Κληρικοί, αλλά η σωτηρία του ανθρώπου διέρχεται απ’ το οράριο του Διάκου, το πετραχήλι του Παπά και το ωμόφορο του Δεσπότη», τόνισε μεταξύ των άλλων, ευχόμενος ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος να σκέπει και να προστατεύει τις ζωές όλων, αρχόντων και λαού.
Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας προέβη στην χειροθεσία σε Πνευματικό του εφημερίου του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτη π. Σιλουανό Τσατσιάδη.
Στην προσφώνησή του εξήρε το ήθος και την προσφορά του εν λόγω κληρικού, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθεί με σύνεση και φόβο Θεού στη νέα αποστολή που του αναθέτει η Εκκλησία, υπενθυμίζοντάς του ότι δεν διαχειρίζεται περιουσία δική του, αλλά την “περιουσία” του Θεού, τη χάρη του Θεού!
Τέλος, απ’ την πλευρά του ο π. Σιλουανός ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του, τους Πατέρες για την συμμετοχή τους στην Ιερά Πανήγυρη και τους ευσεβείς πιστούς που συμμετέχουν στην ενοριακή ζωή αλλά και όλους όσοι τον στήριξαν και τον στηρίζουν στον πνευματικό του αγώνα.
Κατά τη Θεία Λειτουργία το ιερό ψαλτήρι ετίμησε με την παρουσία του ο Σύλλογος της Σερραϊκής Βυζαντινής Χορωδίας «Ιωάσαφ ο Διονυσιάτης», με χοράρχη τον κ. Ιωάννη Παπαχρόνη.
Αμέσως μετά ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς στο κέντρο του χωριού.
[widgetkit id=202]