Την Κυριακή 4η Νοεμβρίου τ.έ. (Ε΄ Λουκά) η αρχόντισσα Ιερισσός, η πόλη των καραβομαραγκών, γιόρτασε πανηγυρικά μέσα σε κλίμα εθνικής εξάρσεως τα ελευθέριά της. Την αποτίναξη, δηλαδή, του Τουρκικού ζυγού, που με τη Χάρι του Θεού απόλαυσε ως θείο δώρο στις 2 Νοεμβρίου 1912. Η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Χαλκιδική και η Μακεδονία μας απελευθερώθηκαν από την Οθωμανική δουλεία αρκετά χρόνια μετά απ’ ότι η Νότια Ελλάδα και δη ο Μωριάς.
Οι όλες εκδηλώσεις εκκίνησαν με τον πανηγυρικό Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Ιερισσού, όπου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πλαισιούμενος από τον Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Εμμανουήλ Λούπο, συνταξιούχο πρ. Εφημέριο Αγίου Νικολάου Ιερισσού, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτ. π. Μακάριο Ζωνάρα εκλεκτό εφημέριο του Ναού και τους Διακόνους π. Γεώργιο Κυριάκου και π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη.
Ο φιλόχριστος Λαός της Ιερισσού προσήλθε ομοθυμαδόν για να εκφράση την ευγνωμοσύνη του στην Παναγία μας που πλειστάκις του έχει σταθή ως προστάτης και αρωγός στην πολυτάραχη πορεία της και ιδίως στους φονικούς σεισμούς του 1932, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Γιώργο, την Βουλευτή κ. Σωτηρία Βλάχου, την Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Κατερίνα Ζωγράφου, τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Γεώργιο Ζουμπά, τους Αντιδημάρχους: κ. Αργύρη Τσακνή, κ. Δημήτριο Ψιλιάγκο, τον Πρόεδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιάννη Δουλάκη, την Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχειρήσεως του Δήμου ΦΡΟΝΤΙΔΑ κ. Κατερίνα Μήτρου, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Πασχαλίδη, τον Υπολιμενάρχη Ιερισσού κ. Πέτρο Ευθυμίου, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιερισσού κ. Διαμαντή Ταραζά και πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους. Επίσης οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δημοτικών σχολείων, του Γυμνασίου και του Λυκείου Ιερισσού με τους δασκάλους και μαθητές τους, κρατώντας λεβέντικα τις σημαίες τους.
Προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη Δοξολογία και Δέησις υπέρ Αναπαύσεως των Ηρωικώς αγωνισαμένων για την ελευθερία του Τόπου.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Διευθυντής του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού κ. Γεώργιος Κασκέτης*, ο οποίος με ατράνταχτα ιστορικά στοιχεία και γεραρό ύφος συνεπήρε το ακροατήριο. Αναφέρθηκε όχι μόνο στην απελευθέρωση της Πόλεως, αλλά και στην προετοιμασία της απελευθερώσεως της Μακεδονίας μας και του Αγίου Όρους και κατόπιν στις λεπτομέρειες της εκρήξεως της Λευτεριάς στην Ιερισσό, με τη συμμετοχή όχι μόνο του Στρατού αλλά και του Ναυτικού μας.
Μετά την ομιλία τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος διεκήρυξε με στεντόρια φωνή ότι οι Έλληνες και δη οι Μακεδόνες και Χαλκιδικιώτες δεν ξεπουλάμε την ιστορία μας, δεν δανείζουμε τη γλώσσα μας, δεν υποθηκεύουμε τα χώματά μας και το όνομά μας το τιμάμε και δεν το ξεπουλάμε.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Καπετάν Γιώργη Γιαγλή, του μετέπειτα Αγιορείτη Μοναχού Γαβριήλ, όπου επεδόθησαν τιμητικές πλακέτες στους απογόνους του Καπετάν Γιαγλή – Μοναχού Γαβριήλ και Χριστοδούλου Τσόχα.
Ο Σεβασμιώτατος πρότεινε να καθιερωθεί με Προεδρικό Διάταγμα η 2α Κυριακή Νοεμβρίου εκάστου έτους, ως ημέρα απελευθερώσεως της Ιστορικής Πόλεως της Ιερισσού, εκτός αν η 2α Κυριακή Νοεμβρίου τυγχάνει Κυριακή.
Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χειροθέτησε εις Πνευματικόν τον Αιδεσ. Πρωτ. π. Μακάριο Ζωνάρα, για να διακονή από τούδε και στο εξής το Φιλάνθρωπο Μυστήριο της Μετανοίας – Εξομολογήσεως, προς τον οποίο ευχόμαστε να ζήσει και να διακονήση επάξια το Πλήρωμα της Τοπικής μας Εκκλησίας.
* Η ομιλία του κ. Γεωργίου Κασκέτη, Διευθυντού του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού.
{flickrset}72157699978042772|573|430|142275543@N05|Y{/flickrset}