Υλοποιώντας το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως ο Σεβασμιώτατατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ την Τετάρτη 8η Μαρτίου τ.έ., παίρνοντας μαζί του τους δύο Διακόνους του π. Αθανάσιο Σφουγγάρο και π. Νικόλαο Τσεπίση έφθασε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βαρβάρας Χαλκιδικής, όπου ιερουργεί ένα εκλεκτό πνευματικό του τέκνο, ο Αιδ. Οικ. π. Σίμων Καρναβάς, έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων.
Μέσα σ’ έναν πολυφροντισμένο Ιερό Ναό, με χθαμαλό το φως, με περίσσεια κατάνυξη ετέλεσε την Β΄ κατά σειρά Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία των Τιμίων Δώρων, τα Οποία είχε ευπρεπίσει ο π. Σίμων από την παρελθούσα Κυριακή.
Υποδειγματική η τάξις στον Ιερό Ναό, γεμάτος ο Ιερός Ναός απο τους Ενορίτες της Βαρβάρας πάσης ηλικίας και κυρίως στο πρόσωπο του Κληρικού – Εφημερίου του Ναού ανεκάλυπτες ένα λευΐτη αξιοπρεπή και ιεροπρεπή. Ειλικρινά χαιρόσουν να λειτουργήσης, γιατί σου δινόταν η ευκαιρία της όντως προσευχής…
Το όλο πνευματικό κλίμα τόνωσε η διακονία του δεξιού Αναλογίου απο τον Διάκονο π. Νικόλαο Τσεπίση, Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και καλικέλλαδο ιεροψάλτη από ετών. Το αριστερό Αναλόγιο εκόσμησαν οι Ιεροψάλτες του Ναού.
Στη μικρή του προσλαλιά ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ταπεινό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που έντονα το απολαμβάνεις στην Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Και τι είναι ταπείνωση; διερωτήθη ο Επίσκοπός μας. Και απάντησε με τη φράση του αειμνήστου π. Παύλου Ευδοκίμωφ: “Ταπεινός είναι ο άνθρωπος που παύει να θεωρή τον εαυτό του κέντρο των πάντων· Tο παν ανήκει στον Θεό…η τέχνη, λοιπόν, της ταπεινώσεως δεν είναι καθόλου το να γίνης τούτο ή εκείνο, αλλά να είσαι ακριβώς στο μέτρο που σου δόθηκε από τον Θεό”
Και κατέληξε ο Μητροπολίτης μας: “Η ταπείνωση είναι θεοδίδακτη αρετή, είναι η δεσποτική εντολή και στολή που συγκροτεί και συγκρατεί την ουσία της ορθόδοξης πνευματικής ζωής ως συνισταμένη και περιεκτική όλων των αρετών. Γι’ αυτό και ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής θα μας πή πως ό,τι είναι το αλάτι για κάθε τροφή, τούτο είναι η ταπείνωση για κάθε αρετή. Και για να χρησιμοποιήσουμε τη φρασεολογία του <<ταπείνωση σημαίνει θυσία των πάντων κι επώδυνη κένωση>>”!
Να σημειωθή οτί τα δύο τρίτα του εκκλησιάσματος καταλλήλως προετοιμασμένα, μετείχαν με ιεροπρέπεια στο Ποτήριο της Ζωής…
{flickrset}72177720306575424|573|430|155253811@N05|Y{/flickrset}