Τον μέγιστο των Προφητών η παγκόσμια Ορθοδοξία ετίμησε σεμνομεγαλόπρεπα, επί τη αποτομή της Τιμίας Του Κάρας.
Άλλωστε ο Ορθόδοξος Λαός στηρίχθηκε και στηρίζεται στις προς Κύριον πρεσβείες του Ιωάννου ανέκαθεν και σήμερα ιδιαιτέρως.
Επίκεντρο του Εορτασμού στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού το ομώνυμο και πανέμορφο Εξωκκλήσι του Αγίου της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίου Προδρόμου Χαλκιδικής, στην οποία εφημερεύει ο Γενικός Αρχιερατικός της Ι. Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Ζέρβας, ένας δραστήριος και πολλά υποσχόμενος Κληρικός που εκδαπανάται καθημερινά για την καλώς νοουμένη πρόοδο της τοπικής Εκκλησίας.
Την παραμονή της Εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος χοροστάτησε του πανηγυρικού Εσπερινού, πλαισιούμενος από πλειάδα Κληρικών της Μητροπόλεως του, αλλά και από όμορες Μητροπόλεις.
Το Εξωκκλήσι του Αγίου Προδρόμου ανακαίνιστηκε εκ βάθρων πρόσφατα από τον π. Δωρόθεο και τους συνεργάτες του και αποτελεί όντως κόσμημα της Ενορίας και καύχημα του Επισκόπου της.
Μέγα πλήθος μετείχε των λαμπρών Ακολουθιών με επικεφαλής τους Αντιδημάρχους Πολυγύρου κ.κ. Χρήστο Βορδό, Δημήτριο Ζαγγίλα, Χρήστο Κομπόγιαννο και Νικόλαο Παπακωνσταντίνου, τους Προέδρους των Κοινοτήτων Αγίου Προδρόμου κ. Στυλιανό Γεωργακούδη και Γαλατίστης κ. Εμμανουήλ Σειρά, τις Δημοτικές Συμβούλους Πολυγύρου κες Μαρία Αβέρη, Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης και Μαρία Γκουγκούση, κ.α.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος, ακολουθούμενος από τον Παν. Αρχιμ. π. Θεόκλητο Παρδάλη και τον Διάκονο του π. Αμφιλόχιο Χάϊτα, επεσκέφθη την Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρδαμερίου, ιστορική Κοινότητα που αποτελεί το λίκνο και τις ρίζες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, στην οποία ευόρκως διακονεί ο Παν. Αρχιμ. π. Γαβριήλ Κυραλάκης.
Και εκεί ο Λαός προσήλθε ομοθυμαδόν για να τιμήσει τον Πρόδρομο και να λάβει την ευλογία του Επισκόπου του. Επικεφαλής ο τ. Υπουργός και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου ο εκ Ζαγκλιβερίου ορμώμενος, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχαήλ Τζανής, ο τ. Βουλευτής κ. Γεώργιος Λαζαρίδης και ο Πρόεδρος της Κοινότητος κ. Δημήτριος Δαδάλας.
Το αναλόγιο τίμησε με την παρουσία του ο Μουσικολογιώτατος Καθηγητής Φιλολογίας κ. Τριαντάφυλλος Καμψιάδης.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, αφού προέβη στον εγκωμιασμό της πέτρας των Προφητών Ιωάννη τον Πρόδρομο, τον χαρακτήρισε Μεθόριο Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, αφού Εκείνος εκήρυξε τον αναμενόμενο Μεσσία της Παλαιάς Οικονομίας ως παρόντα και ενεργούντα στο πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού του από Ναζαρέτ, τελείου Θεού και τελείου ανθρώπου και επίκεντρου πλέον της Καινής Διαθήκης, μάλλον δε της αυτόρριζας της Νέας Οικονομίας.
Ο Μητροπολίτης θέλοντας να γίνει απόλυτα κατανοητός, παρουσίασε την προσωπικότητα του Ιωάννου, μέσα από τρεις αγιογραφικές ιστορικές εκφάνσεις του ιερού κειμένου του Ευαγγελίου.
Πρώτο, το ότι ο Ιωάννης ήταν μέγας ασκητής και μάλιστα ανήκε στην Κοινότητα των Εσσαίων, ασκητικού τάγματος που δρούσε στην περιοχή του Ιορδάνου και κήρυττε την προσμονή του Μεσσία, του μέλλοντος Σωτήρα του κόσμου.
Δεύτερο, το ότι ο Ιωάννης παρώτρυνε τον Λαό του Θεού λέγοντας: «Μετανοεῖτε, ἤγγικε γάρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν» (Ματθ. δ΄, 17) δηλαδή, εκήρυττε μετάνοια στο όνομα του Ζώντος Θεού, τον Οποίο εδείκνυε λέγοντας: «Ίδε ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου» (Ιω. α΄29), μιλώντας φυσικά για τον Ιησού, τον Κύριο μας.
Και τρίτο, ο Ιωάννης έλεγξε σφοδρά την ανομία του Ηρώδη και την προκλητική αμαρτία του έναντι του Θεού.
«Άρα, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ζήτησε από τους ακολούθους του Κυρίου όλων εποχών, ανεξαρτήτως σε ποια τάξη κοινωνική, μορφωτική, οικονομική ή άλλη ανήκουν, να ζήσουν αγιοπνευματική ζωή!
Θεωρεί ότι η πνευματική ζωή είναι η εργασία του Χριστιανού!
Για να γράψει ο Ωριγένης: ” Τι και αν ο Κύριος μας γεννήθηκε, τι και αν θαυματούργησε, τι και αν μεταμορφώθηκε και σταυρώθηκε και αναστήθηκε, αν εγώ δεν Τον έχω μέσα μου; Αν δεν Τον ζω σε όλη του την έκταση; “
»Ο Χριστιανός οφείλει, λοιπόν, να φανερώσει την κατά Χριστόν τελείωσή του, την κατά Χριστόν ανάπλαση και ανακαίνισή του στη ζωή του! Να φανερώσει, μ’ άλλα λόγια, τη ζωή του Χριστού στη ζωή του! Κάτι που έζησε ο Παύλος μοναδικά λέγοντας: “Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός” (Γαλ. β΄ 20), ακολουθώντας κατά πάντα το κήρυγμα του Μεγάλου των Προφητών!».
{flickrset}72157719798621060|570|440|142275543@N05|Y{/flickrset}
{youtube}-mYhaCVdShc{/youtube}