Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα Romfea.gr
Ν. Ρόδα | Χρήστος Καναρόπουλος
Τα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής κατέχουν ως πολύτιμο θησαυρό την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Σκουπιώτισσας, που οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία έφεραν μαζί τους μετά τον ξεριζωμό τους απ’ τα ευλογημένα χώματα της Ιωνίας.
Και για φέτος ο Ιερός Ναός της Κωμόπολης, σήμερα 23η Αυγούστου τ.ε., ημέρα Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με λαμπρότητα γιόρτασε και τίμησε το ιερό του Παλλάδιο, με κοσμοσυρροή πιστών στη χάρη Της, που η προσέλευσή τους ομολογουμένως ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Την παραμονή της Εορτής, Δευτέρα 22η Αυγούστου τ.ε., του πανηγυρικού Εσπερινού προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από πλειάδα Πανοσιολογιωτάτων Αρχιμανδριτών, Αιδεσιμολογιωτάτων Πρεσβυτέρων και Διακόνων.
Η προσέλευση ήταν τέτοια, ώστε, και μέχρι την μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, επακολουθήσασα περιφορά της Αγίας και θαυματουργού Εικόνος ανά τις οδούς των Νέων Ρόδων, ο κόσμος δεν πρόλαβε να προσκυνήση και το προσκύνημα συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες, ψαλλομένης της Ιεράς Παρακλήσεως της Θεοτόκου.
Του ευσεβούς Λαού ηγήθησαν οι τοπικοί Άρχοντες, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Γεώργιος Ζουμπάς, οι Αντιδήμαρχοι κ. κ. Αργύριος Τσακνής, Δημήτριος Ψιλιάγκος, Χαράλαμπος Λαζαρίδης, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κα. Σοφία Ισαακίδου, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ιερισσού κ. Γεώργιος Πασχαλίδης, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, της Ελλην. Αστυνομίας, και πολλοί Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ιερισσού, Παν. Αρχ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς, προβάλλοντας την Παντάνασσα ως ελπίδα του κόσμου, που γεννήθηκε από την πλατυτέρα ουρανών γαστέρα Της. Την λιτάνευση της Αγίας Εικόνος λάμπρυνε με τη συμμετοχή η Μπάντα του Δήμου Αριστοτέλη.
Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη και πάλι ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος, ο οποίος στο κήρυγμά του, με αφορμή την εορτή της Παναγίας μας, που εξεικονίζεται ως βρεφοκρατούσα Θεοτόκος και Θεομήτωρ, έκανε λόγο για την Πανάχραντο ως προστάτιδα και πρότυπο κάθε ορθόδοξης χριστιανικής οικογένειας.
Παρετήρησε ότι έχει ανάγκη σήμερα η οικογένεια από πατέρα και μάνα που να μοσχοβολούν λιβάνι, να είναι επιστολή αναγινωσκομένη και γινωσκομένη υπό πάντων και υπόδειγμα για να μπορούν τα νέα βλαστάρια της κοινωνίας να μιμούνται τις υγιείς τους βεβαίως ρίζες.
Μίλησε για την ανάγκη το σπίτι σήμερα να γίνη και πάλι κρυφό σχολειό, που τα παιδιά θα διδάσκωνται Χριστό και «Τούτον Εσταυρωμένον και Αναστάντα».
Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι τα παιδιά σήμερα θέλουν τους γονείς τους και φίλους, αλλά πρωτίστως τους θέλουν μάνα και πατέρα, που αν χρειαστή και θα κανακέψουν και θα σκεπάσουν και θα λατρέψουν, μα και θα συνετίσουν τις φύτρες τους!
Επακολούθησε το γνωστό κουρμπάνι, δηλαδή κοινή τράπεζα με παραδοσιακούς μεζέδες για όλο το εκκλησίασμα.
Ψυχή των όλων λατρευτικών και παραδοσιακών εκδηλώσεων ήταν ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγίας Νέων Ρόδων, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος Χατζόγλου, ο οποίος κοπίασε, στόλισε, λάμπρυνε και ευπρέπισε τον Ιερό Ναό, προσδίδοντας σεμνομεγαλόπρεπο ορθόδοξο χρώμα στην πανήγυρη.
Τα ψαλτήρια τίμησαν ο πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Φωτίου Θεσσαλονίκης, μουσικολογιωτάτος κ. Στέλιος Ζαχαρίου με τη συνοδεία του και φυσικά οι καταξιωμένοι ιεροψάλτες του εορτάζοντος Ιερού Ναού.