του Χρήστου Καναρόπουλου
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, με την συμμετοχή χιλιάδων πιστών, εορτάστηκε η απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ν. Ρόδων Χαλκιδικής.
Παραμονή της μεγάλης εορτής τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ιερά λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Σκουπιώτισσας στους κεντρικούς δρόμους των Ν. Ρόδων. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης.
Κατά την παράδοση η εν λόγω εικόνα ανάγεται στον Ευαγγελιστή Λουκά και εις το όπισθεν μέρος της εικόνας είναι ιστορημένη η Σταύρωσις του Κυρίου με κηρομαστίχη. Όταν κατά παραχώρηση του Θεού, έλαβε χώρα η Μικρασιατική Καταστροφή, τότε και οι κάτοικοι των Σκουπιών έφεραν μαζί των, ως θησαυρόν πολύτιμον και ιερόν κειμήλιον την θαυματουργόν εικόνα της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου, της Προστάτιδος των χριστιανών.
[widgetkit id=180]
Ανήμερα της μεγάλης εορτής, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Θεοκλήτου με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Νικήσιανης π. Αθηναγόρου Ριγανά, των Αρχιμανδριτών π. Θεοδοσίου Εμμανουήλ, π. Στεφάνου Τσιγκερλιώτη, π. Αναστασίου Τοπούζη, του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού π. Βαθμολομαίου Χατζόγλου και των ιερέων πρωτοπρεσβυτέρων π. Παναγιώτου Τσουβελέκη, π. Χρήστου Κότσιου, π. Μακαρίου Ζωνάρα, του οικονόμου π. Ιωάννου Αγγελίδη και των διακόνων π. Εφραίμ Τσόλη και π. Μελετίου Τσόγκα.
Ο σεπτός Ποιμενάρχης της Χαλκιδικής κ. Θεόκλητος στο μεστό κήρυγμά του προς τους πιστούς που επλήρωσαν την Εκκλησία της Παναγίας υπογράμμισε ότι το πρώτο ζεύγος με την ανυπακοή του στον Θεό έφραξε την πόρτα του Παραδείσου, ενώ η Κυρία Θεοτόκος με την υπακοή της στον Θεό ξεκλείδωσε τον κεκλεισμένο Παράδεισο. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός υπάκουσε στον Πατέρα Του χάριν της σωτηρίας του κόσμου και του ανθρώπου, κάνοντας υπακοή μέχρι θανάτου, “θανάτου δε Σταυρού”. «Υπακοή λοιπόν σημαίνει “θάβω” το θέλημά μου και τηρώ το θέλημα του Θεού μέχρι κεραίας. Σήμερα παρατηρούμε παντού και από όλους μας μια ανυπακοή. Πιστεύει ο καθένας μας ότι είναι άρχοντας του εαυτού του και κάνει ό,τι θέλει, προχωρώντας με αλαζονεία στην αυτοθέωση και στην αυτοσωτηρία του. Και στον εκκλησιαστικό και στον πολιτικό χώρο και στον περίγυρό μας περισσεύουν πρόσωπα που αρνούνται να υπακούσουν στο θέλημα του Θεού, εμπιστευόμενοι τον εαυτό τους και τη “θρησκεία του ορθού λόγου”, την οποία γεννά η οίηση. Υπακοή σημαίνει το να μην εμπιστεύεται κανείς τον εαυτό του πουθενά και σε τίποτα μέχρι το τέλος της ζωής του. Υπακοή σημαίνει ότι διαθέτοντας απλανή πνευματικό οδηγό προχωρώ στην τήρηση του λόγου του Θεού χωρίς περικοπές, χωρίς επιλογές, αλλά συνολικά, θεληματικά και υπεύθυνα. Και τούτο γιατί η υπακοή είναι υπεύθυνη και ελεύθερη επιλογή και πράξη που χαριτώνει τη ζωή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος.
Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το παραδοσιακό κουρμπάνι.
[widgetkit id=181]