Η Ιερά μας Μητρόπολις έχει την τιμή την ιδιαίτερη μέσα στα ιερά χώματα της Χαλκιδικής και μάλιστα στην περιοχή των Γαβριαδίων της Ιερισσού να διαθέτη ανυψωμένο ένα θαυμάσιο Εξωκκλήσιο τιμώμενο επ’ ονόματι της Αγίας Ενδόξου Ισαποστόλου και Μυρφοφόρου Μαρίας της Μαγδαληνής, της γυναίκας που αξιώθηκε να ιδή πρώτη τον Αναστάντα Κύριό μας επί του Παναγίου Τάφου, όταν με άλλες Μυροφόρες γυναίκες προσέτρεξε την Κυριακή μετά το Μέγα Σάββατο για να αλείψη με μύρα τον Κύριό μας, όπως ήταν παραδοσιακή συνήθεια στους Εβραίους. Σήμερα, λοιπόν, Σάββατο 22α Ιουλίου τ.έ., στο υπέροχης ομορφιάς τοπίο των Γαβριαδίων πανηγύρισε το ομώνυμο Εξωκκλήσι Της, το οποίο φροντίζουν με περισσή αγάπη οι παραθεριστές των Γαβριαδίων και της Ιερισσού, με επικεφαλής τον φιλάγιο κ. Γεώργιο Ανανιάδη και την ερίτιμο σύζυγό του κα Φανή.
Στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας χοροστάσησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, Λειτουργοί δε ήσαν οι Πρωτ. π. Ιωάννης Αγγελίδης, π. Βασίλειος Ανυφαντής και π. Μακάριος Ζωνάρας και ο Διάκονος π. Νικόλαος Τσεπίσης. Πολύς ο Λαός προσέτρεξε στη Χάρη της Αγίας, που το χαριτόβρυτο χέρι της θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα. Το Ιερό Αναλόγιο ετίμησαν ο κ. Βασίλειος Βασιλείου, Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Επταπυργίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Νικόλαος Παϊτάρης, Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Αιγάλεω και ο κ. Γεώργιος Καραμανλής, Λαμπαδάριος Ι.Ν. Παναγίας Νέων Ρόδων.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του παρουσίασε το Χαριτωμένο Πρόσωπο της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, την Οποία τιμά όλως ιδιαιτέρως και σέβεται, όχι μόνο για το γεγονός ότι υπήρξε η πρώτη Μάρτυς της Αναστάσεως του Κυρίου, αλλά γιατί από τη θέση ενός κατατρεγμένου ανθρώπου, τον οποίο κατέτρυχε ο Σατανάς, ανεδείχθη σε μεγάλο Διδάχο και Ισαπόστολο του Χριστού.
Οι Συνοπτικοί, Ευαγγελιστές Μάρκος και Λουκάς, είπε ο ομιλητής, αναφέρουν ότι η Μαρία η Μαγδαληνή ακολουθούσε τον Κύριο, καθότι τη θεράπευσε, εκβάλοντας απ’ αυτήν επτά Δαιμόνια και από τότε υπήρξε, μάλλον δε μετετράπη σε Μάρτυρα και Ομολογητή του Κυρίου. Αναφέρεται ότι μετά την Ανάσταση του Χριστού, η Αποστολική δράση της Αγίας έφθασε μέχρι την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τη Φοινίκη, τη Συρία και την Παμφυλία, με κατάληξη στην Έφεσο της Μικράς Ασίας, όπου η Ισαπόστολος συνάντησε τον Ευαγγελιστή Ιωάννη. Εκεί, συνέχισε ο Μητροπολίτης, απεβίωσε και ενταφιάστηκε στη θύρα του σπηλαίου, όπου αργότερα εκοιμήθησαν οι μακάριοι επτά παίδες οι εν Εφέσω.
Και κατέληξε ο Επίσκοπος, τονίζοντας ότι η ίασις της Μαρίας της Μαγδαληνής από τον Κύριο υπήρξε ουσιαστικά η αφορμή της κοινωνίας, μάλλον δε η κλήση της στον Αμπελώνα της Εκκλησίας, για να αποβή σκεύος εκλογής του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας του Θεανθρώπου. Ζωή της, από τη στιγμή που εγνώρισε τον Κύριο, ανάσα της από την ώρα που εγνώρισε τον Κύριο ήταν το Χαριτωμένο Πρόσωπο του Ιησού και φωνή της η Δοξολογία του Σωτήρος της. Γι’ αυτό της αντιδωρήθηκε, ως δείγμα της δόξης του Αναστάντος, η διατήρηση μέχρι σήμερα άφθαρτης της χειρός της και η παραμονή της σε θερμοκρασία ζώντος οργανισμού!
{flickrset}72177720309952443|570|430|155253811@N05|Y{/flickrset}