Στις 15 και 16 μηνός Σεπτεμβρίου του 2018 με κάθε μεγαλοπρέπεια η νήσος Αμμουλιανή υποδέχτηκε στο σέβασμά της, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου την Κυρά της Μονής του Στυλαρίου, την Παναγία τη Στυλαρινή, κι από τότε κάθε Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού τιμά τη Χάρη Της και προσπίπτει στης Παντάνασσας τα πόδια ως τέκνο Της πνευματικό, ως ανάστημά Της και κυρίως ως προστατευόμενος τόκος Της!
Έτσι και φέτος 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2023, Σαββάτο και Κυριακή μετά την Ύψωση, το αντίγραφο της Παναγίας της Στυλαρινής γιόρτασε σεμνομεγαλόπρεπα την Κυρά του Στυλαρίου και της Μονής Κουτλουμουσίου το Παλλάδιο. Την Παραμονή της Εορτής ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτάνευση της Σεπτής Εικόνας Της μέχρι το λιμάνι του νησιού, Ακολουθιών των οποίων προέστη ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεώς μας Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Ζέρβας, πλαισιούμενος από πλειάδα εκλεκτών Κληρικών μας και παραλλήλως εκήρυξε τον θείο λόγο.
Την Κυριώνυμο ημέρα της Εορτής του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προς τιμήν της Θεομήτορος προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πλαισιούμενος από τον Αμμουλιανιώτη Αιδ. Πρωτ. π. Παναγιώτη Τζουβελέκη, τον καλό Εφημέριο της Νήσου Αιδ. Οικ. π. Αντώνιο Βακόπουλο και τον Διάκονό του π. Νικόδημο Κωτινούδη. Το Ιερό Αναλόγιο του Ναού ετίμησε πέραν του Πρωτοψάλτου του Ναού, Ιατρού κ. Δημητρίου Κορδόνια, και ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας κ. Βασίλειος Κοκκαλιάρης μαζί με τους συνεργάτες του.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της Παναγίας της Στυλαρινής, της οποίας το αντίγραφο, ως ελέχθη, θησαυρίζεται στον Ναό. Η πρωτότυπη Εικόνα της Παναγίας μας είναι ανυπόγραφο έργο του 14ου αιώνος και πρόκειται για την εφέστια Εικόνα Κουτλουμουσιανού Μετοχίου, που δεν υφίσταται πλέον, κοντά στην κώμη Στυλάρι – απ’ όπου η επωνυμία του Εικονίσματος – της νήσου του Μαρμαρά στην Προποντίδα, την οποία ευλαβούντο ιδιαιτέρως οι Χριστιανοί της Γαλιμής, αλλά και όλοι οι Χριστιανοί του Μαρμαρά και των πλησίον αυτού Μαρμαρονησίων, Αλώνης, Κούταλης και Αφισιάς.
Οι κάτοικοι του Μαρμαρά, αλλά και όλα τα κοντινά μέρη τιμούσαν ιδιαιτέρως την Στυλαρινή, επειδή η Χάρη Της παρείχε τη γιατρειά σε ποικίλες ασθένειες που αφθονούσαν τον καιρό εκείνο, ώστε η Παναγία προσαπόκτησε την επωνυμία Γιάτρισσα.
Επειδή το 1916-1920 τουρκικές διώξεις ξέσπασαν κατά των Χριστιανών της περιοχής, σήκωσαν την Παναγία από το Μετόχι του Κουτλουμουσίου για περισσότερη ασφάλεια και τη φιλοξένησε στο σπίτι της η δέσποινα Καλλιόπη Κατσαμάδου με κάθε προφύλαξη.
Για να αποφευχθή το ενδεχόμενο να πέση σε τούρκικα χέρια και να βεβηλωθή, εντοιχίστηκε στο σπίτι της κόρης αυτής και καλύφθηκε με τοιχοποιία η πρόσοψή της.
Το 1923, ύστερα από τον ξεριζωμό του Ρωμέϊκου της Μικρασίας και της Προποντίδος από τις εστίες του, η Καλλιόπη μεταφέρει την Εικόνα στη Χαλκίδα και την παραδίδει στον Κουτλουμουσιανό Μετοχιάρη του Στυλαρίου Μοναχό Αγαθάγγελο, ο οποίος την παραδίδει στη Μονή της μετανοίας του στον Άθωνα. Αργότερα η Καλλιόπη γίνεται Μοναχή στην Εύβοια με το όνομα Θεοδοσία.
Σημειωτέον ότι ολάκερη η νήσος Αμμουλιανή ανήκε ιδιοκτησιακά στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους και αυτή ως Μητέρα Εκκλησία τη δώρισε άνευ ανταλλάγματος στους Πρόσφυγες του Μαρμαρά της Προποντίδας, για τούτο και οι απόγονοί τους βλέπουν και τιμούν στο πρόσωπό Της τις ρίζες τους, την πίστη τους και τη Ρωμέϊκη ταυτότητά τους που ξεριζώθηκε από την Προποντίδα και φυτεύτηκε στης Αμμουλιανής τα ιερά χώματα.
Της Στυλαρινής τη θερμουργή παρουσία ο ομιλητής τη συνέδεσε με την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και επιλέγοντας από το Αποστολικό Ανάγνωσμα (Γαλ. β΄ 16-20) το μοναδικό λόγιο του ουρανοβάμονος Παύλου, «Εἰ γάρ ἅ κατέλυσα ταῦτα πάλιν οἰκοδομῶ παραβάτην ἐμαυτόν συνίστημι», δηλαδή, «Εάν αυτά που γκρέμισα πριν από λίγο πάλι τα ξαναχτίζω, φανερώνω ασύνετο και επιπόλαιο τον εαυτό μου» (Γαλ. β΄ 18), προέτρεψε το πολυπληθές Εκκλησίασμα να ακολουθήση των πατέρων του τη ρότα, της Ιωνίας και της Μικράς Ασίας τα νάματα και να ξαναβαπτιστή στης Προποντίδας τ’ αγιονέρια, ώστε να δικαιώση τ’ όνομά του, την ιστορία του και να συνεχίση το ταξίδι της Ρωμιοσύνης που ποτέ δεν πεθαίνει, σαν εσύ κι εγώ δεν τη λησμονούμε! Άλλωστε τούτο, καθώς είπε ο Επίσκοπος, μπορούν να το πετύχουν οι Αμμουλιανιώτες με την ανέγερση του νέου περικαλλούς Προσκυνηματικού Ιερού Ναού της Παναγίας της Στυλαρινής στο Νησί – όνειρο του ομιλούντος μέγα – η μελέτη ανεγέρσεως του οποίου, κατόπιν ενεργειών του Μητροπολίτου, εκπονηθείσα από τον Αρχιτέκτονα κ. Στέργιο Βολιώτη, έλαβε την αρχική έγκριση από την ΥΔΟΜ της Εκκλησίας της Ελλάδος και σύντομα με ενέργειες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου πρόκειται να λάβη και τις λοιπές εγκρίσεις των Υπηρεσιών του Κράτους , ώστε να τεθή ο θεμέλιος λίθος της σε ιδιόκτητο χώρο του Ναού, λίαν περίοπτο από το λιμάνι του Νησιού!
Τόσο την Παραμονή, όσο και την Κυριώνυμο ημέρα ο Λαός του Θεού κατέκλυσε το Νησί και προσήλθε προσκυνητής στη χάρη Της. Επικεφαλής του Λαού ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Ενεχηλίδου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αλέξιος Αντωνίου και Νικόλαος Αυγερινός, ο Πρόεδρος της Αμμουλιανής κ. Κωνσταντίνος Τσακνής, ο Πρόεδρος του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριος Τζιτζιρίκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικήτας Μαρτυγάκης, η Πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμουλιανής κα Αναστασία Κιακή κ.ά.
{youtube}hx4bpoScDm4{/youtube}
{flickrset}72177720311251220|570|440|155253811@N05|Y{/flickrset}