Το φυσικό λιμάνι του Αγίου Όρους, η “βιτρίνα” της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, που υποδέχεται χιλιάδες προσκυνητές κατ’ έτος πορευομένους προς το Αγιώνυμο Όρος, η Ουρανούπολη υποδέχθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και με ανοιχτή καρδιά τον νέο της Εφημέριο, Αιδ. π. Γεώργιο Κυριάκου, εις διαδοχήν του κατά πάντα αξίου μέχρι σήμερα Ποιμένος της, Παν. Αρχ. π. Θεοδοσίου Εμμανουήλ.
Θεώρησε καλό την “Κυριακή μετά τα Φώτα” ο κυριάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ενώπιον Αρχών, Ιερού Κλήρου και του ευλογημένου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας να ενθρονίσει, δηλαδή να παρουσιάσει και να τοποθετήσει στην έδρα του, τον καινούργιο Ποιμένα της Ενορίας, τον οποίο ο Κύριος υπέδειξε και επέλεξε να προστατεύσει την ποίμνη Του.
Έτσι, του Όρθρου της Κυριακής (13ης Ιανουαρίου έ.έ.) και της επακολουθησάσης Θ. Λειτουργίας προέστη ο τοπικός Επίσκοπος, πλαισιούμενος από τους Παν. Αρχ. π. Ιγνάτιο Ριγανά, Γεν. Αρχ. Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Νήφωνα Καζάνα, τον νέο Εφημέριο π. Γεώργιο Κυριάκου και τον Διάκονο π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη.
Ο Λαός του Θεού, προσμένοντας να δει και να καλωσορίσει τον νέο του Εφημέριο, προσήλθε με όλη του την καρδιά στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με επικεφαλής τη Βουλευτή Χαλκιδικής κα Κατερίνα Ιγγλέζη, τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Γεώργιο Ζουμπά, τον τ. Δήμαρχο και Υπουργό κ. Χρήστο Πάχτα, τους Περιφερειακούς Συμβούλους κα Κατερίνα Ζωγράφου και κ. Στέλιο Βαλιάνο, τον Αντιδήμαρχο κ. Αργύρη Τσακνή, τους Προέδρους Ιερισσού κ. Γεώργιο Πασχαλίδη και Ουρανουπόλεως κ. Κωνσταντίνο Καπάνταη, τον Διοικητή του Α’ Λιμενικού Τμήματος Ουρανουπόλεως κ. Χρήστο Παναγιωτίδη, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιάννη Δουλάκη, τους Δημ. Συμβούλους κ.κ. Χριστόδουλο Γιουβανάκη και Κωνσταντίνο Κατσαβαβάκη, τον Διοικητή του Α.Τ. Ουρανουπόλεως κ. Ερρίκο Μουρζίδη, κ.α.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στη φράση της Ευαγγελικής Περικοπής “Ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα”, δηλαδή, “τα έθνη που ζούσαν μέσα στο σκοτάδι της άγνοιας απόλαυσαν τον Θεό ως μέγα Φώς, που φωτίζει και θάλπει κάθε άνθρωπο στον κόσμο” (Ματθ. δ’ 16), φράση με την οποία ο μεγαλοφωνότατος Προφήτης Ησαΐας 800 χρόνια πριν γεννηθεί ο Χριστός μας, ανήγγειλε τον ερχομό Του στη γη, σαν τον ήλιο της δικαιοσύνης, ικανό να φωτίσει και να περιβάλει με θαλπωρή το αδαμιαίο γένος.
Ο ομιλητής παρουσίασε την κατάσταση του προχριστιανικού ανθρώπου και κόσμου που ετοιμοθάνατος ψυχικά ζούσε μέσα στο πνευματικό σκοτάδι της άγνοιας, δηλαδή, την παρακμή του προχριστιανικού πολιτισμού και την φοβερή ηθική και κοινωνική κατάπτωση των ανθρώπων της εποχής εκείνης, συγκρίνοντας την με όσα ο Χριστός έφερε στον κόσμο.
Υπενθύμισε ότι η θρησκεία της εποχής εκείνης ήταν η πιο βάρβαρη μορφή της ειδωλολατρίας. Οι Θεοί και οι Θεές του ελληνορωμαϊκού πανθέου δεν ήταν παρά προσωποποιήσεις ανθρωπίνων ελαττωμάτων, αδυναμιών και παθών.
Της διαστροφής της ηθικής, της οργής, του δόλου, της μέθης, της λαγνείας. Ήταν έκφραση της βαρβαρότητας, της ακολασίας, των διαστροφών, της εκμεταλλεύσεως των αδυνάτων από τους ισχυρούς, της προσωποποιήσεως ανατριχιαστικών εγκλημάτων και παθολογικών ορεξέων της τότε αριστοκρατίας που ξεφτέλιζε με τις επιλογές της το ανθρώπινο πρόσωπο.
Σε μια τέτοια εποχή ανέτειλε ο Ήλιος της Δικαιοσύνης Χριστός ο Θεός και εκκίνησε η χριστιανική επανάσταση της αγάπης από τον Σταυρό Του και με την Ανάστασή Του, για να αντιτάξει την αλήθεια στην πλάνη, την αγάπη στο μίσος, τη συγγνώμη στη βία, την ειρήνη στη βαρβαρότητα, την ελευθερία στη σκλαβιά, τη δικαιοσύνη στην εκμεταλλεύση ανθρώπου από άνθρωπο, την αγνότητα στην ακολασία, την ισότητα και αδελφοσύνη απέναντι στις κοινωνικές διακρίσεις και στην πάλη των τάξεων.
Για να καταστήσει τον άνδρα ισότιμο με τη γυναίκα και να αντιτάξει την Παναγία απέναντι σε οιαδήποτε μορφής Αφροδίτη…
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος παρετήρησε ότι και χθες και σήμερα σε Τούτον τον Θεάνθρωπο, Κύριο ημών Ιησού Χριστό, τον νοητό Ήλιο της Δικαιοσύνης, διάφορες ιδέες, φιλοσοφικά συστήματα, κοσμοθεωρίες και παντός είδους πολιτικοκοινωνικές επαναστάσεις, τόλμησαν να προβάλουν τα δικά τους τα “νέφη”, επιθυμώντας να Τον κρύψουν από τα μάτια των ανθρώπων.
Μα και σήμερα, τα “σύννεφα” της τεχνολογίας, τα “νέφη” του Πολιτισμού και η δυσοσμία της σύγχρονης ηθικής του ανθρώπου, καμωμένα από τους καπνούς των εργοστασίων μας, τις φλόγες των διαστημικών πυραύλων μας, τον κουρνιαχτό των πυρηνικών δοκιμών και τη σαπίλα των κοινωνικών μας διαπροσωπικών σχέσεων, έχουν ρίξει ένα μισοσκόταδο, ένα ημίφως, που προσπαθεί και πάλι να ρίξει το έρεβός του στο Φώς του Χριστού.
Στις μέρες μας, είπε ο Δεσπότης, δυστυχώς η φτηνή σκιά του ανθρώπου τολμά και τείνει να κρύψει το πρόσωπο και τη λάμψη του Θεού! Άραγε να είναι τούτο το ημίφως προάγγελος μιας φοβερής κοινωνικής απάνθρωπης νύκτας για τον κόσμο, δηλαδή λυκόφως, ή μήπως είναι ένα πολλά υποσχόμενο λυκαυγές, αναγγελία δηλαδή μιας καινούργιας αυγής;
Ζήτησε δε επιγραμματικά, ο καθένας να αναλογισθεί την ευθύνη του γι’ αυτό το σκοτάδι και την προϊούσα σήψη του σημερινού ανθρωπίνου προσώπου και του γίγνεσθαι και να βάλει και το δικό του το λιθαράκι για να χτιστεί και πάλι η “Αυγή της Μυστικής Ημέρας”!
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τον καινούργιο Εφημέριο και καλό πνευματικό του παιδί, ευχαρίστησε από καρδιάς τον απερχόμενο Εφημέριο π. Θεοδόσιο Εμμανουήλ για την υποδειγματική του διακονία στην εν λόγω Ενορία, για το πνευματικό του κύρος και ανάστημα ως Αρχιερατικού τοπικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως, την ευταξία του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και τη ζηλευτή διαχείριση του ταμείου του Ναού.
Ζήτησε από τους Άρχοντες και τον Λαό να στηρίξουν τον νέο βλαστό της τοπικής Εκκλησίας και να σταθούν δίπλα του ώστε να ανθίσει και να καρποφορήσει, φέροντας εκατονταπλασίονα πνευματική σοδειά στο επίνιο του Αγίου Όρους, την Ουρανούπολη, παρακαλώντας τον Κύριο τους κατοίκους της να τους καταστήσει όντως πολίτες του Ουρανού.
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθη το Αστυνομικό Τμήμα Ουρανουπόλεως και ευχήθηκε καλή χρονιά στα παιδιά της ΕΛ.ΑΣ. και κατόπιν έκοψε τη βασιλόπιτα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ουρανουπόλεως, κατόπιν προσκλήσεως της Προέδρου του κας Ευσταθίας Αδαμοπούλου.{flickrset}72157704240948751|573|203|142275543@N05|Y{/flickrset}