Για δεκαπέντε μέρες τώρα η Χαλκιδική έζησε τη θερμουργό ζέση της πίστεως στον Θεό και την υπερβάλλουσα τιμή στην Παντάνασσα στο Προσκύνημα της Μ. Παναγίας της ομώνυμης Κωμοπόλεως της ορεινής Χαλκιδικής. Παρά τα μέτρα προς αποφυγήν της διασποράς του Κορωναϊού, ικανοποιητική ήταν η προσέλευση των πιστών που σύναξε φέτος το Προσκύνημα υπό τη σκέπη του, για να εκφράσει και να δηλώσει ο λαός του Θεού το παράπονο του, τον πόνο του, τη χαρά του, την ευγνωμοσύνη του, το τάμα του γενικά στη Μεγαλόχαρη, τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Αποκορύφωμα όλης αυτής της διαδρομής των Ιερών Ακολουθιών, Όρθρων, Θ. Λειτουργιών, Παρακλήσεων, Εσπερινών, Αποδείπνων και Ιερών Αγρυπνιών, η παραμονή και η κυριώνυμος ημέρα της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής.
Των όλων Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος που υποδέχθηκε το ποίμνιό του κατά Ενορία και συνολικώς όλες αυτές τις μέρες στο Προσκύνημα.
Την Παραμονή της Εορτής τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της Κοιμήσεως και ακολούθως εψάλησαν τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ η περιφορά του ανθοστόλιστου Επιταφίου Της έλαβε χώρα εντός του Ιερού Ναού. Επικεφαλής του Λαού ήταν ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, ο τ. Υπουργός και Δήμαρχος κ. Χρήστος Πάχτας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γεώργιος Κούκος, Γεώργιος Θαλασσινός και Νικόλαος Αυγερινός, οι Δημ. Σύμβουλοι κα Μαρία – Ελένη Ζαμάνη και κ. Ευριπίδης Ατζιαμής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μ. Παναγιάς κ. Κωνσταντίνος Πασχάλης, κ.α.
Τα Ιερά Αναλόγια εκόσμησαν οι μουσικολογιώτατοι μαΐστορες της βυζαντινής μουσικής κ.κ. Κωνσταντίνος Καλυβιώτης και Άγγελος Κουτζιαρής και οι συνεργάτες τους, όλοι νέα παιδιά γεμάτα πίστη στον Θεό και πιστότητα στην Εκκλησία!
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολιτικός Επίτροπος του Ιερού Προσκύνηματος Παν. Αρχ. π. Παΐσιος Σουλτανικάς, ο οποίος με περισσή ενάργεια και ποιητικό οίστρο παρουσίασε το πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, στηριγμένος στην Ιερά Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπως ακριβώς στην ορθόδοξη παράδοση ιστορείται.
Τη Θεοτόκο, χαρακτηριστικά τόνισε ο ομιλητής, τιμούν πρώτος ο Κύριος και Υιός και Θεός Της, υποδεχόμενος το πανάγιο πνεύμα Της, οι Άγιοι Απόστολοι περιβάλλοντάς Την, οι Άγιοι Άγγελοι υμνολογώντας ουράνιες μελωδίες στην Παντοβασίλισσα και ο Λαός δεόμενος στη χάρη Της. Τα πάντα διακονούν το Μυστήριο της Κυρίας Θεοτόκου και ευγνωμονούν το πλάσμα εκείνο που φιλοξένησε το συνταίριασμα ουρανού και γης στα σπλάγχνα Του!
Ανήμερα της Εορτής και προ της αναγνώσεως της Αποστολικής Περικοπής της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, με πρόταση των πνευματικών Πατέρων του Προσκυνήματος, χειροθέτησε σε Αναγνώστες – Ιεροψάλτες δύο εκλεκτούς νέους ανθρώπους καταγομένους από τη Μ. Παναγιά και ρέκτες της Βυζαντινής Μουσικής, τους κ.κ. Ιωάννη Χάϊτα και Κωνσταντίνο Σγούρο, μαθητή ακόμα του Λυκείου.
Μετά τη Μ. Είσοδο έλαβε χώρα η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Κωνσταντίνου Ισαακίδη, ο οποίος είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Σίνδου και του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., έγγαμος Κληρικός και Πατέρας τριών τέκνων.
Στην ομιλία του ο νεοχειροτονηθείς ωμίλησε για το “Μυστήριο” της Κυρίας Θεοτόκου, η οποία ως μετά Θεόν θεός φιλοξένησε στη γαστέρα Της και περιέβαλε με το τίμιο αίμα Της και τη θεόλεκτο σάρκα Της την ένσαρκη παρουσία του Θεού στον κόσμο! Κατόπιν εξέφρασε ευχαριστίες στα πρόσωπα που τον στήριξαν στη μέχρι σήμερα ιερατική του πορεία, γονείς, σύζυγο, δασκάλους και καθηγητές και φυσικά τον Σεβασμιώτατο Ιερισσού για την πολλή αγάπη του με την οποία τον περιέβαλε και τον πνευματικό του πατέρα π. Παΐσιο που τον εισήγαγε στο κλίμα των αρετών!
Ο Σεβασμιώτατος ανταπαντώντας στον αγαπητό του π. Κωνσταντίνο, παρετήρησε πως δύο είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και διαζωγραφίζουν τη σημερινή χειροτονία του.
Το πρώτο η Κοίμηση και Μετάσταση της Κυρίας Θεοτόκου και το δεύτερο η πανδημία του Κορωναϊού.
Η Κοίμηση της Παναγίας μας, είπε ο ομιλητής, ως Πάσχα του Καλοκαιριού, απευθύνεται στον άνθρωπο και του λέει: «Ούτε το σώμα μόνο λέγεται άνθρωπος, ούτε η ψυχή μόνη λέγεται άνθρωπος, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Ψυχή και σώμα άρρηκτα δεμένα απαρτίζουν την ανθρώπινη υπόσταση. Το δηλώνει η Εικόνα της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Θεοτόκου. Το σώμα Της βρίσκεται στο πανάγιο Θεομητορικό Μνήμα της Γεσθημανή και η ψυχή Της στα χέρια του Υιού και Θεού Της!». Αυτό σημαίνει ότι την ίδια πορεία και διαδρομή της σωματικής και πνευματικής υποστάσεως της Θεοτόκου, οφείλει να βιώσει αγιαζόμενος και ο άνθρωπος! Άνθρωπε, σου λέει η Θεοτόκος, είσαι σώμα και ψυχή, μια ενότητα που αναμένει τη δική της μετάσταση – ανάσταση, μετά την κοίμηση και την είσοδο της σε κάποιο μνήμα…
Όσο για την ταραχή και την σύγχυση που έχει ενσπείρει για το αύριο ο Κορωναϊός, διαθέτει και τη θετική του πλευρά: «Αντιληφθήκαμε επιτέλους ότι η δήθεν παντοδυναμία του ανθρώπου, πειράζεται και περιπαίζεται τον τελευταίο καιρό από έναν ιό, που δεν τον πιάνει καν αδαμιαίο μάτι…». Αυτή είναι η μεγαλοσύνη και η ισχύς του ανθρώπου!
Και κατέληξε ο Δεσπότης: «Αδελφέ μου πάτερ Κωνσταντίνε, οφείλεις να διακονήσεις τον άνθρωπο ως σώμα και ψυχή και να του δείξεις τον δρόμο της μεταβολής της φθοράς σε αφθαρσία και αιωνιότητα που διακονήθηκε στα Θεομητορικά σπλάγχνα. Και συνάμα, αναλογιζόμενος το πρόσκαιρο του πλάσματος αυτού και την πήλινη κράση του, να του υποδείξεις πως γι΄αυτόν τον πηλό ο Θεός σκήνωσε στις λαγόνες της Θεοτόκου, για να προσδώσει αφθαρσία στη φθορά, ώστε το γήινο να ενδυθεί το ουράνιο και να μην περιπαίζεται από το “παράσιτο” του θανάτου και από το “γλύστρημα” στον Άδη της εικόνος του Θεού, με την οποία κατά το δειλινό της δημιουργίας τον προίκισε Εκείνος!».
Να σημειωθεί ότι ο νέος Πρεσβύτερος θα διακονήσει την Ενορία Αγίας Παρασκευής Κ. Σταυρού Θεσσαλονίκης που τον αναμένει με μεγάλη χαρά.
{flickrset}72157715497873551|573|430|142275543@N05|Y{/flickrset}