Το παραδοσιακό νεότευκτο Παρεκκλήσιο της Προμήτορος Αγίας Άννης που κοσμεί το Πρεσβυτέριο της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίου Προδρόμου Χαλκιδικής λαμπρά γιόρτασε την Κοίμηση της φερωνύμου του Αγίας, παρόντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, ο οποίος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν αρκετοί Κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, καθώς και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας Αρχιμ. π. Θεόκλητος Ντούλιας, αδελφός και αυτός της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών, Ιεράς Μονής της μετανοίας του Σεβασμιωτάτου.
Το χαριτωμένο τούτο πέτρινο Εκκλησάκι με την ραδινή ξυλοσκεπή του είναι έργο του ακάματου Αρχιμ. π. Δωροθέου Ζέρβα, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος ώρισε από 1ης Ιουλίου Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του στην έδρα της Μητροπόλεως, στην Αρναία.
Παρά την κακοκαιρία ο Λαός του Θεού προσήλθε για να τιμήσει την Αγία Άννα, της οποίας σημειωτέον απότμημα των Ιερών Λειψάνων και μάλιστα άφθαρτο θησαυρίζεται στην ομώνυμη Σκήτη στο Άγιον Όρος, το οποίο πολύ σέβεται ο Λαός της Χαλκιδικής και το τιμά ιδιαιτέρως.
Πρόκειται για το άφθαρτο πέλμα της Αγίας Προμήτορος που ευωδιάζει αθανασία και ουράνια κάλλη. Επικεφαλής του Λαού ήταν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πολυγύρου κ.κ. Χρήστος Βορδός και Δημήτριος Ζαγγίλας, καθώς και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος κ. Στέλιος Γεωργακούδης.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε την παρουσία της Αγίας Άννης μεταξύ των Αγίων της Εκκλησίας μας ως προανάκρουσμα και προετοιμασία για την πραγμάτωση της σωτηρίας του κόσμου και μάλιστα ως την εκκίνηση της υλοποιήσεως της μεσσιανικής προσμονής της Παλαιάς Διαθήκης, της παρουσίας δηλαδή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στον κόσμο ως τελείου Θεού και τελείου ανθρώπου, δανεισμένου την ανθρώπινη φύση από τη θυγατέρα της Αγίας Άννης, δηλαδή την Κυρία Θεοτόκο, την τροφό της ζωής μας.
Χαρακτηριστικά ο ομιλητής είπε ότι η Αγία Άννα διακόνησε την υπόθεση της σωτηρίας του ανθρώπου, προσφέροντας ως δώρο μοναδικό και τίμιο τη θυγατέρα της Μαρία ως Σκηνή του Λόγου, ως αιμάτινο Μανδύα Του, ως θρόνο για να μορφώσει τη σωτηρία του ανθρώπου στη σύμπασα κτίση.
Στο σημείο αυτό ο Μητροπολίτης Ιερισσού απηύθυνε τον λόγο του Αποστόλου Παύλου προς το εκκλησίασμα από την Β’ προς Κορινθίους επιστολή του λέγοντας: “Εν παντί συνιστώντες εαυτούς ως Θεού διάκονοι” (Β’ Κορ. στ’ 4), δηλαδή, αδελφοί, σε κάθε στιγμή της ζωής σας να συνιστάτε και να γνωρίζετε στους άλλους τους εαυτούς σας ως διακόνους του Θεού! Αυτή βεβαίως, συνέχισε ο Δεσπότης, η κατά λέξη ερμηνεία του λογίου του Παύλου βιώνεται από την Εκκλησία ως εξής: «Αδελφοί μου, σε κάθε στιγμή της ζωής σας να συμπεριφέρεστε έτσι, ώστε από τα έργα σας να φανερώνεται ότι είστε διάκονοι του Θεού!».
Αναλύοντας αυτά τα Παύλεια λόγια ο Σεβασμιώτατος παρετήρησε ότι η χριστιανική πίστη δεν αφορά μονάχα στο ψυχικό μας διαμέρισμα αλλα, στον όλο άνθρωπο. Οι Χριστιανοί οφείλουμε κάθε λεπτομέρεια της ζωής μας και κάθε πτυχή της βιοτής μας να την διαποτίζουμε με τα λόγια και την παρουσία του Κυρίου μας, να χτίζουμε τον Χριστό σε κάθε λεπτομέρεια της ύπαρξής μας και των κινήσεών μας, να Τον καλούμε να χρωματίζει κάθε μας επιλογή, διαφορετικά η Εκκλησία θα φτάσει να γίνει είτε μουμιοποιημένος οργανισμός, είτε μουσειακό έκθεμα!
Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Εάν πάσχει σήμερα ο Χριστιανισμός είναι γιατί κατηγορείται πως οι τωρινοί ακόλουθοι του Κυρίου μας άλλα σκεπτόμαστε, άλλα έχουμε στην καρδιά και στη συνείδηση, άλλα κηρύσσουμε και άλλα πράττουμε τελικώς! Αποτέλεσμα ο κόσμος ο πολύς – και ιδίως η νεολαία – δικαίως να μας γυρίζει την πλάτη. Έχουμε χρέος ιερό διακονώντας τον Κύριο, διακονώντας την Αλήθεια, διακονώντας τον όλο Χριστό, αυτά που έχουμε στην καρδιά, αυτά να κηρύσσουμε και αυτά να εφαρμόζουμε, για να μην είμαστε αιτία σκανδαλισμού του κόσμου και αποστροφής του από το πρόσωπο του τελείου Θεού και Διακόνου της ανθρώπινης φύσεως, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ο σύνολος άνθρωπος για να ζήσει έχει ανάγκη απο τον Χριστό, εχει ανάγκη από τα λόγια του Κυρίου και από την εφαρμογή τους κυρίως από εμάς που θέλουμε να λέμε ότι διακονούμε το άγιο θέλημά Του.»
{flickrset}72157699425324565|573|430|142275543@N05|Y{/flickrset}