εκ της ιστοσελίδος romfea.gr
Μελισσουργός | Χρήστος Καναρόπουλος
Μέσα στο λαμπροφόρο και μυροβόλο περιβάλλον της Αναστάσεως και της ανατολής του έαρος γιόρτασε η Ενορία του Αγίου Γεωργίου Μελισσουργού τον προστάτη της, θαυματουργό Μεγαλομάρτυρα Τροπαιοφόρο.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου που γιορτάζεται λαμπρά με τη συμμετοχή πανδήμως του Λαού του Θεού, προερχόμενου όχι μόνο βεβαίως από τον Μελισσουργό, αλλά και από τις όμορες Ενορίες.
Παρών φέτος και προεστώς της όλης πανηγύρεως ο οικείος Ιεράρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους Παν. Αρχ. π. Εφραίμ Τσόλη, Αρχιερατικό Επίτροπο και τον οικείο Εφημέριο π. Μελέτιο Τσόγκα, πνευματικό παιδί και ανάστημα του Επισκόπου, ο οποίος απολαμβάνει της τιμής και χαίρει εκτιμήσεως από τους ενορίτες του, καθώς και τον Διάκονό του π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη.
Επικεφαλής του Λαού οι Βουλευτές του Ν. Θεσσαλονίκης κ.κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, η Αντιδήμαρχος κα Μαρία Χατζή, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Σταυρού κ. Χρήστος Γκολιδάκης και Μελισσουργού κ. Δημοσθένης Κουτζιαμπεούκ, κ.α.
Στην πολυπληθή Ευχαριστιακή Σύναξη απηύθυνε λόγο αγαθό ο Σεβασμιώτατος, συνδυάζοντας το γεγονός της Αναστάσεως ως το κυρίως εορταστικό γεγονός της περιόδου και την πανήγυρη του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου που ο τάφος του δεικνύεται στη Λύδα της Ιερουσαλήμ, όπου και ο περίφημος Ναός του.
Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης είπε ότι οι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας, με επικεφαλής τον Τροπαιοφόρο Γεώργιο, με το αίμα τους προβάλλουν την πίστη στον Αναστάντα Κύριο, στηριγμένοι καθαρά στο γεγονός ότι Εκείνος που σαρκώθηκε από τα αίματα της Παρθένου, κήρυξε και θαυματούργησε, σταυρώθηκε και ετάφη είναι ο Αναστάς Κύριος, ο τέλειος Θεός που περιεβλήθη ανθρώπινη σάρκα, για ένα και μόνο λόγο: για να φανερώσει το όνομα του Θεού στον κόσμο και να τον καλέσει σε συμμετοχή του Τιμίου Σώματος και Αίματός Του προς σωτηρία του.
Τούτο το παρουσίασε εναργέστερα, στηριζόμενος στο χωρίο της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής του Ιωάννου: “Θεὸν οὐδεὶς ἑώρακεν πώποτε· μονογενὴς θεὸς ὁ ὢν εἰς τὸν κόλπον τοῦ πατρὸς ἐκεῖνος ἐξηγήσατο ” (Ιωάν. Α’ 18), δηλαδή: «Τον Θεό κανείς ποτέ δεν έχει ιδεί. Ο Υιός ο μονογενής, που υπάρχει προαιωνίως πάντοτε στον κόλπο του Πατρός, Εκείνος εφανέρωσε σε εμάς και κατέστησε γνωστό τον Θεό».
Μ’ άλλα λόγια ο ομιλητής με επιχειρήματα διευκρίνησε πως το ότι τολμάμε και μιλάμε για τον Θεό, αυτό μας επιτρέπεται λόγω της κατά Χριστόν οικονομίας, δηλαδή, από το ότι ο Θεός θέλησε και φανερώθηκε στους ανθρώπους εν χώρω και χρόνω μέσω του Υιού Του, δηλαδή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού που όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου φανερώθηκε και ως άνθρωπος τέλειος, όντας τέλειος Θεός.
Άλλωστε στην υπερφυά προσευχή Του στο όρος των Ελαιών προς τον Πατέρα Του ο Κύριος απευθυνόμενος Του είπε: “… Πάτερ, εφανέρωσά σου το όνομα τοις ανθρώποις”!
Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: “Τα εκατομμύρια των Μαρτύρων και Νεομαρτύρων της Εκκλησίας μας, επορφύρωσαν τον μανδύα της και την εστερέωσαν ασάλευτα στην πέτρα της πίστεως, στηριγμένοι και μόνο στον Σταυρό, στον Τάφο και κυρίως στην Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού.
Δεν δικαιολογείται κατ’ άλλον τρόπο η θυσία π.χ. του χιλιάρχου και τριβούνου Γεωργίου, του Καππαδόκου από τον πατέρα και Παλαιστινίου από τη μητέρα, του νεότατου σε ηλικία και δοξασμένου σε φήμη και τόσων άλλων Μαρτύρων, παρά μονάχα στο στήριγμά τους και στην πίστη τους στον τύμβο της Αναστάσεως, στη δόξα του Αναστάντος που είναι και συνδοξασμός του ανθρώπου”!
Ακολούθησε πλουσιοπάροχο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς από τα νιάτα του Μελισσουργού και τον δάσκαλό τους και φυσικά κατέληξε το πανηγύρι στο περίφημο κουρμπάνι για όλο το εκκλησίασμα.
{flickrset}72157677989505797|573|430|142275543@N05|Y{/flickrset}