Στο πρόσφατα ανακαινισμένο Εξωκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Ριζών, γιόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια η Τοπική Εκκλησία τον Προστάτη της Άγιο, του οποίου η Θαυματουργή Περίπτυστος Εικόνα μετεφέρθη την παραμονή της Εορτής προ της Ακολουθίας του Εσπερινού στον Ιερό αυτό χώρο, Εξωκκλήσι που και ευμέγεθες είναι και φροντισμένο πολύ από το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα.
Των Πανηγυρικών Ακολουθιών του Όρθρου και της Αναστασίμου Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πλαισιούμενος από τους Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, π. Νεκτάριο Κωνσταντινίδη, π. Ευλόγιο Τσαλαπατάνη, π. Νήφων Καζάνα, π. Κυπριανό Στραζέρου, π. Χρύσανθο Σαββίδη, π. Νικόλαο Τσολούφη, τον Αιδ. Πρωτ. π. Χρήστο Μήτσιου και τους Διακόνους του π. Αθανάσιο Σφουγγάρο και π. Νικόδημο Κωτινούδη. Επί της Λειτουργικής Τάξεως το πρόσταγμα είχε ο πολύ δραστήριος Εφημέριος της Ενορίας Παν. Αρχιμ. π. Θεόκλητος Παρδάλης, πνευματικό ανάστημα του Επισκόπου μας.
Πολύς ο Λαός ήρθε για να λάβη την ευλογία του Αγίου και να προσκυνήση την Εφέστιο Εικόνα του με πρώτους τον Βουλευτή Χαλκιδικής κ. Απόστολο Πάνα, την Αντιπεριφερειάρχη κα Αικατερίνη Ζωγράφου, τον τ. Αντιπεριφερειάρχη και πολιτευτή κ. Ιωάννη Γιώργο, τον Δήμαρχο Πολυγύρου κ. Αστέριο Ζωγράφο, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Χρήστο Κομπόγιαννο, Ιωάννη Σιμώνη και Δημήτριο Ζαγγίλα, τους Δημοτικούς Συμβούλους κα Μαρία Αβέρη και κ. Χρήστο Φυλαχτό, τον Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκιδικής Συνταγματάρχη κ. Θεόδωρο Ρούμκο, τους Προέδρους των Κοινοτήτων Ριζών κ. Αστέριο Βουλγαράκη, Παλαιοχώρας κ. Νικόλαο Καμπούρη, Γεροπλατάνου κ. Δημήτριο Αντωνά, Μαραθούσας κ. Αλέκο Βογιατζή, Σταγείρων κ. Δημήτριο Φαναρά και Ζαγκλιβερίου κ. Νικόλαο Κοπαρανίδη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Κουφίδη, την Πρόεδρο της «Ενσυναίσθησης» κα Εύη Κασαμπαλή και τις κες Μαρία Λαθούρη – Πάργα και Βαρβάρα Ταρκάση που πολιτεύονται στη Χαλκιδική μας.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι οι Μνήμες των Αγίων μας είναι μεγάλη ευκαιρία και ευλογία επανατροχιοδρόμησης του κάθε πιστού Χριστιανού στο φωτεινό μονοπάτι που του άνοιξε ο Αναστάς Κύριος και τοποθέτησε φάρους φωτεινούς τους Αγίους Του. Τρία ήταν κυρίως τα σημεία στα οποία στάθηκε θεολογικά και πρακτικά ο Μητροπολίτης μας:
- Ο Άγιος Αθανάσιος, είπε ο ομιλητής, με τον ‘’Περί Ενανθρωπήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού’’ λόγο του, κυρίως, ξεκαθαρίζει διαχρονικώς ότι ο άνθρωπος είναι θεοδημιούργητος, δηλαδή είναι θεόπλαστο όν και όχι δημιούργημα της τύχης ή τυχαίο ανάστημα της φύσεως ή του σύμπαντος.
- Στο ίδιο εκπληκτικό θεολογικό του κείμενο, συνέχισε, κηρύσσεται παγκοίνως ότι το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού, «ἐνηνθρώπησεν, ἵνα ἡμεῖς θεοποιηθῶμεν», δηλαδή, «Ο Θεός έγινε και άνθρωπος, σμικραίνοντας για λίγο το θεϊκό Μεγαλείο Του, για να οδηγήση στη θέωση τον πεσμένο άνθρωπο». Ήρθε στη Γη, για να ανέβουμε εμείς στον Ουρανό, κατά την ωραία φρασεολογία του Ιερού Χρυσοστόμου. Έγινε Άνθρωπος για να καλέση και πάλι τον άνθρωπο στη χαμένη πατρίδα του, τον Παράδεισο, απ’ όπου αυτοβούλως και απερίσκεπτα εξήλθε. Άρα προορισμός του ανθρώπου είναι η Κοινωνία του με τον Πατέρα και Θεό του, η συμμετοχή στην Αγιοτριαδική Ζωή και Βασιλεία! Και τέλος,
- Το Αναστάσιμο κλίμα μέσα στο οποίο τιμάται ο Άγιος Αθανάσιος, κηρύσσει μεγαλόπρεπα ότι η υπέρβαση του θανάτου μόνο στο Πρόσωπο και με το Πρόσωπο του Χριστού μπορεί να επιτευχθή και μάλιστα ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ σημαίνει ότι θάνατος κυρίως είναι η χωρίς Χριστό Αναστάντα Ζωή!
Προ της Απολύσεως, με πρόταση του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού, ο Σεβασμιώτατος τίμησε με ειδική πλακέτα τον Εξαίρετο Παιδαγωγό, Σχολικό Σύμβουλο, Ιεροψάλτη και Εκκλησιαστικό Σύμβουλο κ. Δημήτριο Καραμανώλη, εκλεκτό συνεργάτη του π. Θεοκλήτου, λίαν αγαπητό πρόσωπο διαχρονικά στην Τοπική Κοινωνία και στήριγμα του Επισκόπου μας.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη την Ενορία για την ανάπλαση του Ιερού Εξωκκλησίου του Αγίου Αθανασίου και επί των ημερών του αειμνήστου π. Κωνσταντίνου Σουφτά και ιδίως σήμερα επί των ημερών του π. Θεοκλήτου, για την έξοχη αγιογράφησή του και την παραδοσιακή αναπαλαίωση των εξωτερικών τοίχων του Ιερού Ναού με αμμοβολή και αρμολόγημα Μακεδονικού τύπου!
Οι όλες πνευματικές εκδηλώσεις έληξαν με Κουρμπάνι, στο οποίο μετείχε ολόκληρο το εκκλησίασμα, απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών από την Χορωδία Πανζερβοχωρίων και με Παραδοσιακούς Χορούς από τα Χορευτικά Συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχώρας και του ΚΔΑΠ Ζερβοχωρίων.
{flickrset}72177720307952756|573|430|155253811@N05|Y{/flickrset}
{youtube}ES3h2oebpE0{/youtube}
{youtube}JO2Xv3vagmg{/youtube}